یکی از مواد اعتیادآوری که این روزها دربارهاش صحبت میشود، شیشه است. شیشه یک ماده محرک و از خانواده آمفتامینهاست که متاسفانه مصرف آن بین برخی جوانان مشاهده میشود. ناآگاهی از پدیده اعتیاد و ماهیت دقیق این بیماری باعث باورهای اشتباه می شود. این باور که مصرف تفریحی مواد اعتیادآور نیست، یکی از آنهاست.
بسیاری از افرادی که دچار اعتیاد شده اند، با همین فکر شروع کرده اند که مصرف گاه و بیگاه و تفریحی مواد، اعتیادآور نیست. همه افراد در اولین مصرف گمان می کنند که این آخرین مصرف آنها خواهد بود، اما پژوهش های مختلف در عوارض مصرف شیشه نشان داده مصرف شیشه باعث تحریک قسمت لذت در مغز می شود و چنان اثری از خود به جا می گذارد که فرد را به ادامه مصرف وادار می کند. بنابراین مصرف کنندگان تفننی مواد فقط یک قدم تا اعتیاد فاصله دارند. بعضی از مردم اعتقاد دارند که در دوره جوانی فرد مجاز است رفتارهای مختلفی را تجربه کند، از جمله مصرف مواد را. این عده ممکن است به مصرف تفریحی و گاه و بیگاه مواد بپردازند اما حقیقت این است که این افراد دید بسیار ساده انگارانه ای نسبت به مواد دارند و این نگاه مانع توجه به حقایق خطرناک مربوط به مصرف مواد می شود.
برای مشاوره رایگان با کمپ ترک اعتیاد تهران آوای میعاد رهایی تماس بگیرید.
021-22290484 021-26100813
مصرف شیشه از منظر علمی و عصب شناسان
دکتر نبی متخصص مغز و اعصاب درباره اثرات مصرف شیشه، اظهار داشت: مواد روانگردان و داروهای توهمزا دستهای از داروهای اعتیادآور هستند. موادی مانند شیشه اثرات روحی و روانی دارند و با اینکه فرد ابتدا برای کاهش تنش و اضطراب از آنها استفاده میکند، اما موجب تخریب بخشهایی از مغز میشود. یکی از ویژگیهای منفی این مواد، توهمزا بودن آنها است. متأسفانه برخی اطرافیان فرد را برای مصرف این مواد با بیان اینکه آرام میشوی و در خلسه فرو میروی، تشویق میکنند و از آن بدتر، تجربه کم و دید ناکافی فرد میتواند او را برای مصرف این مواد مخدر دچار چالش کند. این نورولوژیست در تبیین اثر توهمزای این داروها گفت: این داروها با تغییر نوروترانسمیترها یا میانجیهای شیمیایی که در مغز واسطههای شیمیایی هستند اثر میگذارد و موجب توهم و هذیان میشود. فرد با این توهمات، دست به اعمال غیرعادی میزند و ممکن است احساس کند بال دارد، پرنده است و از پنجره خود را پایین بیندازد. برخی موردها نشان میدهد افراد پس از مصرف این مواد مخدر با تصور اینکه در اتوبانی خالی از اتومبیل هستند، با سرعت از یک سمت اتوبان به سمت دیگر دویدهاند و با خودروها تصادف کردهاند.
توهمات شنوایی در بسیاری از بیماریهای روانپزشکی شدید مانند اسکیزوفرنی شایع است و بر اساس آن فرد صداهایی را میشنود که او را به انجام برخی کارها وامیدارد. اما توهمات بینایی در بیماریهای مغز و اعصاب بسیار اهمیت دارد، این توهمات ریشه ارگانیک داشته یعنی به دلیل تخریب ساختاری مغز یا برهم زدن تعادل میانجیهای شیمیایی اتفاق میافتد، بنابراین توهمات بینایی در اختلالات مغز و اعصاب مهمتر هستند. بسیاری از بیماریهایی که اثرات مغزی دارند با توهمات بینایی همراه هستند، همچنین مصرف بسیاری از داروها موجب توهمات بینایی میشوند که برای کاهش این توهمات باید مصرف دارو را قطع کرد. کاهش دوپامین و استیلکولین و افزایش نوراپینفرین موجب توهمات بینایی میشود.
شیشه موجب تخریب بخشهایی از مغز میشود
مصرف شیشه و مواد توهمزا با از بین بردن سرکوبگرهای مغز کاری میکند که فرد بر اثر توهم به جای بریدن میوه، سر فرزند خود را ببرد - نورولوژیست این نورولوژیست ادامه داد: سیستم بینایی، شنوایی، بویایی، لامسه و چشایی در جایی از مغز جمع میشوند و در آن قسمت از مغز به ما آگاهی میدهند. تخریب سلولهای این نواحی و بر هم خوردن تعادل میانجیهای شیمیایی مغز موجب توهم یا هذیان میشود. در توهم، فرد چیزی را که وجود ندارد میبیند و در هذیان، آنچه که وجود دارد را به گونهای دگرگون مشاهده میکند. همچنین برخی داروها مانند زولپیدم که برای خواب تجویز میشود ممکن است ساختار برخی نواحی مغز را سرکوب کند و موجب توهم شود، بنابراین توصیه میشود افراد بعد از مصرف آن بخوابند، زیرا در صورت بیدار ماندن و تماشای تلویزیون ممکن است دچار توهم شوند.
این متخصص مغز و اعصاب با تأکید دوباره نسبت به مصرف شیشه و از بین رفتن تعادل میانجیهای شیمیایی، اظهار داشت: ماده مخدر شیشه علاوه بر اینکه تعادل میانجیهای شیمیایی را به هم میریزد موجب تخریب برخی نواحی مغز میشود که نباید تحریک شوند، از طرفی این مواد با از بین بردن سرکوبگرهای مغز که به صورت ساختاری، ژنتیکی یا از طریق یادگیری و آموزش در مغز تربیت شدهاند، موجب ایجاد توهم و هذیان میشود. سرکوبگرها در همه جای بدن وجود دارند، در حالت عادی دردهای زیادی در حال تکمیل و شکلگیری هستند. اگر این فیلترها و سرکوبگرها نباشند، افراد به طور دائم احساس درد میکنند و چیزهای غیرعادی را شاهد هستند. وی خاطرنشان کرد: انسان حواس پنجگانه و اختصاصی دارد، و اگر این سرکوبگرها نباشند ممکن است پرنده را به گونهای دیگر ببیند یا صداها را به شکلی دیگر بشنود، مصرف شیشه و مواد توهمزا این فیلترها و سرکوبگرها را به هم میریزد و ممکن است فرد بر اثر توهم به جای بریدن میوه، سر فرزند خود را ببرد.
عوارض مصرف شیشه
رانندگی بی دقت و پرسرعت پس از مصرف شیشه یکی از رفتارهای خطرناک است که احتمال تصادفات سنگین را افزایش می دهد. از دیگر عوارض مصرف شیشه، رفتارهای جنسی پرخطر است که احتمال ابتلا به ایدز را افزایش می دهد. پس می توان گفت هر چیزی ارزش یک بار تجربه کردن را ندارد. بر اثر تصور غلطی که در مورد عوارض شیشه وجود دارد خیلی افراد بر این باورند که شیشه یک ماده صرفا شادی آور است، بدون آن که اعتیاد ایجاد کند.
برخی جوانان برای به دست آوردن شادی و هیجان در مهمانی ها و جمع های دوستانه و کسب هیجان به مصرف شیشه اقدام می کنند با این تصور که مصرف تفننی عیبی ندارد و مصرف شیشه عوارضی ایجاد نمی کند؛ اما این خیالی است کاملا باطل. مصرف شیشه ممکن است باعث شادی و هیجان کاذب شود، اما این شادی زودگذر است و ادامه مصرف شیشه، توهم، بی خوابی یا اختلال شدید در خواب و بی اشتهایی شدید برای ساعت ها و حتی روزها ایجاد می کند. حالا سوال این است که آیا غیر از مصرف شیشه تفریح سالمی وجود ندارد؟ و شادی بسیار اندک و گذرایی که پس از مصرف شیشه به فرد دست می دهد ارزش توهم و عوارض بعدی را دارد؟ توجه به این نکته ضروری است که هیچ کس به طور ناگهانی معتاد نمی شود، بلکه ابتدا در مهمانی ها و جمع های دوستانه به اصرار دیگران و با مصرف گهگاه از سر کنجکاوی یا برای تفریح یا لذت جنسی بیشتر یا برای خلاصی از اصرارهای همسالان یا برای آن که خود را نزد همسالان جنس مخالف، بزرگ و باتجربه نشان دهند، شروع می شود و کم کم به طور خزنده و بی آن که فرد خبردار شود، فاصله مصرف هایش کمتر می شود و از مصرف کننده تفریحی به مصرف کننده دائم یعنی معتاد تبدیل می شود.
در رابطه با ترک اعتیاد شیشه در کمپ در مقاله دیگری به طور مفصل توضیح دادهایم که توصیه میکنیم حتما بخوانید.
عوارض کوتاه مدت مصرف شیشه
- افزایش ضربان قلب و فشار خون
- افزایش دمای بدن
- تعریق
- گشادی مردمک چشم
- اختلال در تفکر و قضاوت
- اضطراب و بی قراری
- توهم و هذیان
- خشونت و پرخاشگری
- اختلال در خواب
- کاهش اشتها
- کاهش وزن
عوارض بلند مدت مصرف شیشه
- آسیب به مغز
- آسیب به سیستم قلبی عروقی
- آسیب به سیستم عصبی
- آسیب به دندان ها
- آسیب به پوست
- آسیب به کبد و کلیه ها
- افسردگی
- اضطراب
- اختلالات روانی
- اعتیاد
عوارض مصرف شیشه بر قلب
مصرف شیشه می تواند عوارض جدی بر قلب و سیستم قلبی عروقی داشته باشد. این عوارض می تواند کوتاه مدت یا بلند مدت باشد.
عوارض کوتاه مدت مصرف شیشه بر قلب
- افزایش ضربان قلب
- افزایش فشار خون
- افزایش دمای بدن
- تپش قلب
- درد قفسه سینه
- بی نظمی ضربان قلب
عوارض بلند مدت مصرف شیشه بر قلب
- تصلب شرایین
- بیماری قلبی
- سکته مغزی
- نارسایی قلبی
مصرف شیشه چگونه بر قلب تأثیر می گذارد؟
مصرف شیشه باعث افزایش ناگهانی سطح دوپامین در مغز می شود. دوپامین یک انتقال دهنده عصبی است که به تنظیم خلق و خو، حرکت و انگیزه کمک می کند. افزایش سطح دوپامین در مغز می تواند باعث افزایش ضربان قلب، فشار خون و دمای بدن شود. این تغییرات می تواند منجر به عوارض کوتاه مدت و بلند مدت بر قلب شود.
عوامل خطر مصرف شیشه برای عوارض قلبی
عواملی که می توانند خطر عوارض قلبی ناشی از مصرف شیشه را افزایش دهند عبارتند از:
- مصرف بیش از حد شیشه
- سابقه خانوادگی بیماری قلبی
- مصرف سیگار
- مصرف الکل
عوارض مصرف شیشه بر پوست
مصرف شیشه می تواند عوارض جدی بر پوست داشته باشد. این عوارض می تواند کوتاه مدت یا بلند مدت باشد.
عوارض کوتاه مدت مصرف شیشه بر پوست
- قرمزی و گرم شدن پوست
- تعریق زیاد
- خارش
- سوزش
- پوست خشک و پوسته پوسته شده
- آکنه
عوارض بلند مدت مصرف شیشه بر پوست
- خشکی شدید پوست
- زخم های پوستی
- پوسیدگی دندان
- از دست دادن مو
- پیری زودرس
عوارض مصرف شیشه بر مغز
مصرف شیشه می تواند عوارض جدی بر مغز داشته باشد. این عوارض می تواند کوتاه مدت یا بلند مدت باشد.
عوارض کوتاه مدت مصرف شیشه بر مغز
- اختلال در تفکر و قضاوت
- اضطراب و بی قراری
- توهم و هذیان
- خشونت و پرخاشگری
- اختلال در خواب
- کاهش اشتها
- کاهش وزن
عوارض بلند مدت مصرف شیشه بر مغز
- آسیب به سلول های مغزی
- کاهش حجم مغز
- کاهش عملکرد شناختی
- اختلالات خلقی
- اختلالات روانی
- اعتیاد
برای رهایی از مواد مخدر شیشه می توانید از کمپ ترک اعتیاد آوای میعاد رهایی با بهترین امکانات و متخصصان استفاده کنید.
برای مشاوره رایگان می توانید با شماره 22290484-021 تماس بگیرید تا متخصصان شما را راهنمایی کنند.