این مطالب توسط متخصصین کمپ ترک اعتیاد آوای میعاد رهایی تهیه شده است
متادون از خانواده مواد شبه افيونى است و بيشتر در درمان وابستگى به ساير شبهافيونىها نظير هروئين، كدئين و مورفين كاربرد دارد.
متادون يك شبه افيونى (اپیوئید) مصنوعى است، يعنى از مواد شيميايى در آزمايشگاه به دست مى آيد. ساير شبه افيونىها يا طبيعى هستند مانند مرفين و كدئين كه فرآوردههاى طبيعى بوته خشخاش هستند و يا شبهافيونيهاى نيمهمصنوعى هستند مانند هروئين، كه مرفينى است كه به طريقه شيميايى پردازش شده است. (دى استيل مورفين)
عوارض متادون – عوارض مصرف قرص متادون یا شربت متادون
درمان با قرص متادون، شربت متادون عوارض جانبى هم ممکن است به همراه داشته باشد از جمله عوارض متادون می توان تعريق، يبوست و افزايش وزن نام برد .
کسانی که خودسرانه و بدون مشورت با پزشک متخصص دوز مناسب را مصرف نمی کنند دچار عوارض متادون می شوند.
اثرات متادون براى چه مدت باقى مىماند؟
متادون مادهای طولانیاثر است .شخصى كه به مواد شبه افيونى وابستگى دارد با يك دوز متادون در شبانهروز از علائم ترك مصون مىماند. در مقابل كسى كه به هروئين براى پرهيز معتاد است، برای جلوگیری از بروز علائم ترک در خود بايد سه تا چهار بار در روز اين ماده را مصرف کند.
درمان روزانه با متادون مى تواند تا بى نهايت ادامه يابد اما اگر فردى كه متادون دريافت مى كند و پزشك با وى براى پايان درمان به توافق برسد، از دوز متادون به تدريج در طول هفته ها يا ماه هاى متعدد كاسته مى شود و فرآيند ترک اعتیاد (درمان اعتیاد) تسهيل مىشود.
در صورت قطع ناگهانى قرص متادون یا شربت متادون علائمى چون دل پيچه، اسهال و دردهاى عضلانى و استخوانى بروز خواهند كرد.
اين علائم در طول يك تا سه روز پس از آخرين دوز شروع شده، در طول سه تا پنج روز به اوج خود رسيده و سپس به تدريج از بين مى روند، گر چه ساير علائم مانند اختلال خواب و تمايل به مصرف دارو مى تواند براى ماه ها ادامه يابد.
آيا متادون اعتيادآور است؟ ترک اعتیاد متادون – ترک متادون
تعاريف جديد از \”اعتياد\”، عوامل متعددى را در ارزيابى مصرف دارو توسط فرد مدنظر قرار مى دهند. اين عوامل شامل \”تحمل\” يا نياز به افزايش مداوم دوز دارو براى رسيدن به اثر يكسان؛ \”وابستگى جسمی\” يا بروز علائم ترك با قطع مصرف و \”استعمال همراه با اضطرار\” به رغم نتايج منفى حاصل از ادامه مصرف دارو هستند.
راجع به ترک متادون یا ترک اعتیاد متادون برخى مى گويند كه متادون به همان اندازه هروئين اعتيادآور است. كسانى كه متادون مصرف مى كنند، مسلماً نسبت به برخى اثرات آن تحمل پيدا كرده و در صورتى كه دارو را به شكل منظم دريافت نكنند، دچار علائم ترک مى شوند.
اما اگر چگونگى و علت مصرف دارو را مورد توجه قرار دهيم، متادون در تعريف كامل \”ماده اعتيادآور\” نمى گنجد. اول از همه اين كه تجویز متادون برای بیماران به عنوان يك درمان طبى در نظر گرفته مى شود و تنها براى كسانى تجويز مى شود كه خود هم اكنون وابسته به داروهاى شبهافيونى مانند هروئین هستند
براى اين افراد، متادون يك جايگزين مطمئن براى روش هاى خطرناكى چون استفاده از هروئين به شمار مى رود. متادون ايشان را از اضطرار براى مصرف ماده مخدر رها كرده و بدان ها امكان بهبود زندگى شان را مى بخشد.
متادون گاه به عنوان داروى خيابانى مورد استفاده قرار مى گيرد، اما استعمال آن بيشتر به منظور پيشگيرى از علائم ترك هروئين است. اثرات متادون كندتر از آن ظاهر مى شوند و بيشتر از آن مى پايند كه بتوان از آن به عنوان ماده اى مناسب براى سوء مصرف ياد كرد.